Circulair: het nieuwe normaal

De voorraad grondstoffen die we aan de aarde kunnen onttrekken is eindig. Voor we de bodem bereiken, zullen we ons gedrag moeten veranderen en moeten kiezen voor een circulaire economie. Nederland is ambitieus op dat vlak. Het doel is dat ons land in 2050 volledig circulair is. Wat betekent dat voor het vakgebied facilitair management?

Veel bedrijven zetten al in op duurzaamheid of maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO). Circulariteit is daarmee onlosmakelijk verbonden. Deze doelstellingen hebben ook impact op de invulling van het facilitair management. De effecten variëren van het recyclen van koffiebekers tot de bouw en exploitatie van een compleet nieuw duurzaam kantoor, inclusief zelf energie opwekken en een minimale CO2-voetafdruk. Juist bij een relatief nieuwe ontwikkeling, die vrijwel alle aspecten van facilitair management raakt, leidt dit tot een heleboel vragen. Want als de visie bepaald is, is het zaak om de juiste keuzes te maken. Bijvoorbeeld welke materialen en diensten een organisatie wil inzetten. Voor veel traditionele producten en diensten is inmiddels al een circulair alternatief beschikbaar.

As-a-service

Vanzelfsprekend spelen ook kosten een belangrijke rol; van de inkoop en recycling van duurzame of biologische producten tot nieuwe ‘as-a-service’-concepten. Zo is het steeds minder gangbaar om producten aan te schaffen. In veel gevallen is het mogelijk om producten als een dienst af te nemen. Bijvoorbeeld geen lampen kopen maar ‘light-as-a-service’ waarbij een leverancier de beschikbaarheid van licht in een kantoor garandeert. De verantwoordelijkheid voor de installatie, onderhoud en recycling van armaturen en lampen ligt daarbij volledig bij de leverancier. Dergelijke constructies zijn ook al beschikbaar voor kantoormeubilair of vloerbedekking.

Leiding nemen

Hoewel er dus veel op een facilitair manager afkomt, biedt de circulaire economie ook veel kansen. Het is de uitgelezen mogelijkheid om de meerwaarde van facilitair management te onderstrepen. Facilitair management kan een leidende rol nemen bij een goede invulling van de verduurzaming van een organisatie. Als circulair binnen de afdeling Facilitair Management het nieuwe normaal is, volgt de rest van de organisatie vanzelf.

Dit onderwerp komt uitgebreid aan bod in onze opleiding Facility Manager, die start in januari 2018. Ga snel naar de possible opleidingsportaal voor meer informatie.

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.